Składniki
- -4 jajka
- -450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- -1 szkl mąki krupczatki (szklanka 250ml)
- -1 szkl mąki pszennej tortowej
- -0,5 szkl mleka
- -1 szkl oleju rzepakowego
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -1 szkl cukru
- KREM
- -1 litr mleka 2%
- -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
- -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
- -cukier waniliowy
- -3/4 szkl cukru
- -3 żółtka
- -250 g masła lub margaryny
- PONCZ
- -0,5 szklanki przegotowanej wody , 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
CIASTO
Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę.
(ważne by jajka były świeże)
Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy.
Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej.
Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy.
Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe.
Powinno ładnie wyrosnąć.
Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy.
*środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto.
Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę.
(ważne by jajka były świeże)
Następnie dodajemy Przesianą mąkę i mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia-miksujemy.
Potem dodajemy mleko wciąż miksując, potem olej.
Na koniec dodajemy szpinak (odciskamy go dokładnie z wody) -miksujemy.
Ciasto przekładamy do blaszki, pieczemy około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe.
Powinno ładnie wyrosnąć.
Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy.
*środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto.
Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody (już po ścięciu kopułki)
KREM
3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy.
Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie (proszek), cukier waniliowy oraz szklankę mleka i miksujemy na gładko.
Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń)
Studzimy
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu.
I krem gotowy :-)
3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy.
Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 budynie (proszek), cukier waniliowy oraz szklankę mleka i miksujemy na gładko.
Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń)
Studzimy
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu.
I krem gotowy :-)
Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny)
Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu.
Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu.
Całość posypujemy okruszkami z kopułki.Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
źródło: http://smaker.pl/przepis-przekladaniec-lesny-mech,121786,smaki-katriny.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz