Składniki
- 2 kg surowego boczku bez skóry
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżeczki majeranku
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- po 2 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej
- sól, pieprz
- 1 cebula
- 3 łyżki sklarowanego masła
Przygotowanie
Boczek natrzeć przyprawami oraz zmiażdżonym czosnkiem.Cebulę pokroić w półplasterki i położyć na boczku.Zwinąć w ciasny rulon,tak by przyprawy były wewnątrz i mocno obwinąć nicią.Odstawić na kila godzin do lodówki.Na patelni rozgrzać sklarowane masło i z każdej strony obsmażyć boczek.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Boczek podlać wodą.Piec pod przykryciem ok.2 godz. w temp. 200 stopni.
źródło: http://smaker.pl/przepis-boczek-rolowany,118813,marika86.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz