sobota, 19 listopada 2016

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Dania główne
.

Składniki

  • 1 golonka indycza
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki soku winogronowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml wrzącej wody
  • Omasta:
  • 75 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie

 
Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości.

Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki.

Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu.

Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-z-miesem-i-kapusta-kiszona,119026,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz