.
Składniki
- 1 golonka indycza
- 250 g kiszonej kapusty
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki soku winogronowego
- 50 g orzechów włoskich
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka masła
- 200 ml wrzącej wody
- Omasta:
- 75 ml oleju z suszonych pomidorów
- 1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości.
Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki.
Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu.
Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi.
Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki.
Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu.
Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-z-miesem-i-kapusta-kiszona,119026,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz