Składniki
- Składniki na biszkopt:
- Jajo kurze 4 szt
- mąka 4 łyżki
- Cukier 4 łyzki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Składniki na masę budyniową:
- Mleko 2,5 szklanki
- Cukier 1/2 szklanki
- Masło 0,5 kostki
- żółtko jaja kurzego 3 szt
- mąka 3/4 szklanki
- śmietanka 36% 0,5 litra
- Cukier puder 2 łyżki
- masa krówkowa 2 opakowania fix
Przygotowanie
Wykonanie placka biszkoptowego:
Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie wymieszać i upiec biszkopt w piekarniku w temperaturze 160 stopni około ½ godziny.
Wykonanie:
Zagotować 1,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozbić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady, trzy paczki herbatników, duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować masę krówkową i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą na drobnych oczkach.
Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie wymieszać i upiec biszkopt w piekarniku w temperaturze 160 stopni około ½ godziny.
Wykonanie:
Zagotować 1,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozbić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną masę mieszając wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Śmietankę 36 % ubić z dodatkiem cukru pudru. Dodatkowo: tabliczka gorzkiej czekolady, trzy paczki herbatników, duża paczka krakersów, puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatniki rozsmarować masę krówkową i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać startą czekoladą na drobnych oczkach.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-balowe,119212,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz