Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 czerwone papryki
- 5 pomidorów
- pół główki czosnku
- 2 łyżki migdałów
- dymka
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie
Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wkładamy przekrojone na pół pomidory i papryki. Papryki oczywiście oczyszczamy z pestek i błon. Warzywa (paprykę, pomidory i czosnek) lekko skrapiamy olejem i pieczemy do mocnego zrumienienia papryk. Z pomidorów bez problemu będzie można ściągnąć skórę. Gorące papryki wkładamy do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy na 20 minut i dajemy się zaparzyć - to sprawi, że skóra z nich także łatwo zejdzie. Pomidory i papryki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, gotujemy około 15 minut. Z pieczonego czosnku wyciskamy miękkie ząbki, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę studzimy, miksujemy na gładki krem (można ją jeszcze przetrzeć przez sitko) i znowu zagotowujemy. Jeżeli zupa jest za rzadka, wystarczy ją jeszcze trochę pogotować, bulion odparuje. Krem podajemy z poszatkowanymi, podprażonymi migdałami i zieloną częścią dymki.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow,119283,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz