poniedziałek, 28 listopada 2016

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Zupy

Składniki

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 3 czerwone papryki
  • 5 pomidorów
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżki migdałów
  • dymka
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

 
Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wkładamy przekrojone na pół pomidory i papryki. Papryki oczywiście oczyszczamy z pestek i błon. Warzywa (paprykę, pomidory i czosnek) lekko skrapiamy olejem i pieczemy do mocnego zrumienienia papryk. Z pomidorów bez problemu będzie można ściągnąć skórę. Gorące papryki wkładamy do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy na 20 minut i dajemy się zaparzyć - to sprawi, że skóra z nich także łatwo zejdzie. Pomidory i papryki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, gotujemy około 15 minut. Z pieczonego czosnku wyciskamy miękkie ząbki, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę studzimy, miksujemy na gładki krem (można ją jeszcze przetrzeć przez sitko) i znowu zagotowujemy. Jeżeli zupa jest za rzadka, wystarczy ją jeszcze trochę pogotować, bulion odparuje. Krem podajemy z poszatkowanymi, podprażonymi migdałami i zieloną częścią dymki.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-z-pieczonej-papryki-i-pomidorow,119283,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz