Składniki
- 300 g mąki
- 180 g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 410 g cukru
- 10 małych bananów
- 500 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki soku cytrynowego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1,5 kg zmielonego twarogu
- 10 jajek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- opakowanie przezroczystej polewy lub jasnej galaretki
- 3 łyżki nutelli
Przygotowanie
Mąkę, masło, kakao i 90 g cukru zagnieść. Następnie rozwałkować i rozłożyć na dużej blasze (takiej największej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć i ponakłuwać widelcem. Odstawić w zimne miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. 4 banany obrać i zmiksować razem z jogurtem, łyżką soku cytrynowego i cukrem wanilinowym. Puree bananowe połączyć z 300 g cukru i twarogiem. Kolejno dodawać jajka i budynie w proszku. Masę serową rozprowadzić na kruchym spodzie. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Pozostałe banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić pozostałym sokiem cytrynowym, a następnie ułożyć na cieście. Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu dodając 20 g cukru i polać nią ciasto. Można też użyć jasnej np. cytrynowej galaretki rozpuszczonej w 250 ml wody. Nutellę podgrzać i ozdobić nią ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-banana-split,118755,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz