wtorek, 1 listopada 2016

Banana split.

Desery

Składniki

  • 300 g mąki
  • 180 g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 410 g cukru
  • 10 małych bananów
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 kg zmielonego twarogu
  • 10 jajek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • opakowanie przezroczystej polewy lub jasnej galaretki
  • 3 łyżki nutelli

Przygotowanie

 
Mąkę, masło, kakao i 90 g cukru zagnieść. Następnie rozwałkować i rozłożyć na dużej blasze (takiej największej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć i ponakłuwać widelcem. Odstawić w zimne miejsce.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. 4 banany obrać i zmiksować razem z jogurtem, łyżką soku cytrynowego i cukrem wanilinowym. Puree bananowe połączyć z 300 g cukru i twarogiem. Kolejno dodawać jajka i budynie w proszku. Masę serową rozprowadzić na kruchym spodzie. Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Pozostałe banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić pozostałym sokiem cytrynowym, a następnie ułożyć na cieście. Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu dodając 20 g cukru i polać nią ciasto. Można też użyć jasnej np. cytrynowej galaretki rozpuszczonej w 250 ml wody. Nutellę podgrzać i ozdobić nią ciasto.
źródło: http://smaker.pl/przepis-banana-split,118755,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz