Składniki
- 500g mięsa mielonego (drobiowe lub wieprzowe)
- pół białej kapusty najlepiej młodej ale ze starej też wychodzą dobre
- 1 jajko
- 5 łyżek kaszy manny
- mielona słodka i ostra papryka
- czosnek
- sól, pieprz, maggi (do smaku)
- koncentrat pomidorowy
- 2 kostki rosołowe
- 1 litr wody
- mąka do obtoczenia
Przygotowanie
Połowę kapusty ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno szatkujemy. Mięso mielone dajemy do miski, dodajemy kapustę, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i maggi. Dodajemy kaszę manną i jajka - mieszamy ponownie (nie pomijajcie kaszy, dzięki niej gołąbki się nie rozpadają!). W zwilżonych wodą dłoniach z powstałej masy formujemy owalne kule tworząc jakby gołąbki.
Uformowane gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Podsmażone zalewamy litrem gorącej przegotowanej wody, dodajemy dwie kostki rosołowe i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 45 min. (jeśli robimy z młodej kapusty wystarczy gotować 25-30 min) Pod koniec gotowania można dodać śmietanę. Podajemy z ziemniakami, kaszą, surówką lub wcinamy same
źródło; http://smaker.pl/przepis-szybkie-golabki-bez-zawijania,118780,tasty-and-fit.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz