sobota, 5 listopada 2016

Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami.


SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Znalezione obrazy dla zapytania Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami.
  • 350 g makaronu typu maccheroncini 
  • 1 opakowanie Tuńczyka w Oliwie z Oliwek Rio Mare (160 g) 
  • 200 g mozzarelli 
  • 30 g tartego parmezanu 
  • 100 ml śmietanki 
  • 100 g krojonych pomidorów bez skórki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • szczypta oregano kilka listków bazylii 
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól

PRZYGOTOWANIE

 Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. 3. Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu. 
Sprawdzi się także w ten sposób: Połącz wszystkie składniki, przełóż do naczynia do zapiekania i podpiecz przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
źródło: http://www.riomare.com/pl/przepisy/maccheroncini-tonno-pomodoro-e-mozzarella

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz