SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 350 g makaronu typu maccheroncini
- 1 opakowanie Tuńczyka w Oliwie z Oliwek Rio Mare (160 g)
- 200 g mozzarelli
- 30 g tartego parmezanu
- 100 ml śmietanki
- 100 g krojonych pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano kilka listków bazylii
- 20 g oliwy z oliwek extra vergine
- sól
PRZYGOTOWANIE
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu. 3. Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
Sprawdzi się także w ten sposób: Połącz wszystkie składniki, przełóż do naczynia do zapiekania i podpiecz przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
źródło: http://www.riomare.com/pl/przepisy/maccheroncini-tonno-pomodoro-e-mozzarella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz