wtorek, 1 listopada 2016

Sernik mega czekoladowy.

Desery

Składniki

  • twaróg z wiaderka 70 dag
  • cukier 10 dag (lub więcej jeśli ktoś lub słodsze)
  • jajko 4 duże lub 5 mniejszych
  • kakao ciemne 1,5 pełnej łyżki
  • budyń czekoladowy 1 op.
  • gorzka czekolada 10 dag
  • olej roślinny 80 ml
  • spód ciasteczkowy:
  • herbatniki kakaowe 15 dag
  • masło stopione 7 dag

Przygotowanie

 
Spód ciasteczkowy: Herbatniki zmielić w maszynce do mięsa lub utrzeć tłuczkiem na drobny "piasek", dodać stopione, lekko przestudzone masło i wymieszać do uzyskania mokrego "piasku", Spód formy (śr. 21-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, wyrównać i mocno docisnąć, Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Twaróg utrzeć z cukrem (w mojej masie sernikowej widoczne są drobinki twarogu, ponieważ dodałam pół na pół twaróg z wiaderka i twaróg w kostce, a że nie mam maszynki do mielenia, to ucierałam blenderem, stąd te białe drobinki :-) ), dodawać po jednym jajku, po każdym krótko ubijając. Dodać budyń czekoladowy, kakao i olej, ubijać krótko, tylko do połączenia składników. Dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać na najniższych obrotach. Masę wylać na spód ciasteczkowy, wyrównać. Piec w temp. 150 stopni ok. 70 - 80 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, po wystudzeniu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Podawać z sezonowymi owocami.

źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-mega-czekoladowy,118723,sereberko80.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz