poniedziałek, 21 listopada 2016

Kolorowa sałatka makaronowa

Sałatki

Składniki

  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 500 g krótkiego makaronu
  • sól
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 15 g jogurtu naturalnego (z pełnego mleka)
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

 
Brokuła umyć, oczyścić i podzielić na malutkie różyczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania wrzucić do makaronu brokuła i groszek. Wszystko odcedzić, zahartować zimną wodą i zostawić w durszlaku do ostygnięcia.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić na drobną kostkę. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć.
Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki. Przykryć folią spożywczą i do czasu podania na stół trzymać w lodówce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kolorowa-salatka-makaronowa,119147,monialubi.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz