Składniki
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 500 g krótkiego makaronu
- sól
- 100 g mrożonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 mała puszka kukurydzy
- 15 g jogurtu naturalnego (z pełnego mleka)
- 4 łyżki soku cytrynowego
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Brokuła umyć, oczyścić i podzielić na malutkie różyczki. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania wrzucić do makaronu brokuła i groszek. Wszystko odcedzić, zahartować zimną wodą i zostawić w durszlaku do ostygnięcia.
Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić na drobną kostkę. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki. Kukurydzę odsączyć.
Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać ze wszystkimi składnikami sałatki. Przykryć folią spożywczą i do czasu podania na stół trzymać w lodówce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kolorowa-salatka-makaronowa,119147,monialubi.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz