Składniki:
- ok. 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ok. ¾ szklanki mleka
- 4 jajka
- cukier puder (do posypania)
Sposób wykonania:
Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, dodać proszek do pieczenia, sól, wlać mleko i wbić jajka. Całość razem dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Olej rozgrzać i nakładać łyżką przygotowane ciasto, formując owalne lub okrągłe racuchy. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy. Posypać cukrem pudrem i podać na stół.
U mnie smażone przez babcię i babcinym sposobem - wyszły takie „grubaski” ale można kłaść mniej ciasta, wtedy będą zgrabniejsze - a w smaku są przepyszne - ciepłe chyba najlepsze
źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,racuchy_z_proszkiem_do_pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz