czwartek, 24 listopada 2016

Udka z kurczaka pieczone z ananasem

Dania główne

Składniki

  • 15 udek z kurczaka
  • puszka ananasa w kawałkach
  • pół szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • sól (opcjonalnie)

Przygotowanie

 
Kurczaka mieszamy z rozdrobnionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, olejem i przyprawami, odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie, kurczaka wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy do niego kawałki ananasa z zalewą i wodę. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach, około godziny, do miękkości mięsa. W międzyczasie można potrawę jeszcze dosolić, jeżeli jest dla Was za mało doprawiona. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki.
źródło: http://smaker.pl/przepis-udka-z-kurczaka-pieczone-z-ananasem,121756,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz