Składniki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jaj
- szklanka cukru pudru ( z czubkiem )
- 1 kg sera białego w wiaderku u mnie z Piątnicy czerwony
- ziarenka z jednego kardamonu
- otarta skórka z 1/2 cytryny, płaska łyżeczka cynamonu
- szklanka ugotowanego i odparowanego puree z cukinii
- polewa;
- 200 ml śmietany 18% mieszamy z 4 łyżkami cukru kryształu.
Przygotowanie
Purre z cukinii robimy w następujący sposób;
Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne.
Następnie trzemy na tarce.
Dusimy pod przykryciem, dolewając odrobinę wody.
Gdy zmięknie miksujemy blenderem.
Odparowujemy.
Odmierzamy szklankę do sernika.
Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne.
Następnie trzemy na tarce.
Dusimy pod przykryciem, dolewając odrobinę wody.
Gdy zmięknie miksujemy blenderem.
Odparowujemy.
Odmierzamy szklankę do sernika.
Ser , puree i mąkę ziemniaczaną miksujemy.
Dodajemy stopniowo jajka
na koniec dodajemy cukier i przyprawy.
Pieczemy w 160*- 60 minut
Po 60-iu minutach otwieramy piekarnik i lekko wysuwamy ciasto.
Polewamy śmietanką i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Po tych 15-tu minutach wyjmujemy z piekarnika. Umieszczamy na kratce i studzimy.
zimne ciasto dekorujemy.
Przepis na śmietankę;
200 ml śmietany 18% mieszamy z 4 łyżkami cukru kryształu.
Dodajemy stopniowo jajka
na koniec dodajemy cukier i przyprawy.
Pieczemy w 160*- 60 minut
Po 60-iu minutach otwieramy piekarnik i lekko wysuwamy ciasto.
Polewamy śmietanką i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Po tych 15-tu minutach wyjmujemy z piekarnika. Umieszczamy na kratce i studzimy.
zimne ciasto dekorujemy.
Przepis na śmietankę;
200 ml śmietany 18% mieszamy z 4 łyżkami cukru kryształu.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-z-cukinia,119245,ciacho50.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz