niedziela, 27 listopada 2016

Sernik z cukinią

Desery

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jaj
  • szklanka cukru pudru ( z czubkiem )
  • 1 kg sera białego w wiaderku u mnie z Piątnicy czerwony
  • ziarenka z jednego kardamonu
  • otarta skórka z 1/2 cytryny, płaska łyżeczka cynamonu
  • szklanka ugotowanego i odparowanego puree z cukinii
  • polewa;
  • 200 ml śmietany 18% mieszamy z 4 łyżkami cukru kryształu.

Przygotowanie

 
Purre z cukinii robimy w następujący sposób;

Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne.
Następnie trzemy na tarce.
Dusimy pod przykryciem, dolewając odrobinę wody.
Gdy zmięknie miksujemy blenderem.
Odparowujemy.
Odmierzamy szklankę do sernika.
Ser , puree i mąkę ziemniaczaną miksujemy. 
Dodajemy stopniowo jajka
na koniec dodajemy cukier i przyprawy.

Pieczemy w 160*- 60 minut

Po 60-iu minutach otwieramy piekarnik i lekko wysuwamy ciasto.
Polewamy śmietanką i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Po tych 15-tu minutach wyjmujemy z piekarnika. Umieszczamy na kratce i studzimy.
zimne ciasto dekorujemy.


Przepis na śmietankę;

200 ml śmietany 18% mieszamy z 4 łyżkami cukru kryształu.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sernik-z-cukinia,119245,ciacho50.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz