wtorek, 29 listopada 2016

Łemkowskie homiłki

Przekąski
.

Składniki

  • 1 kg tłustego sera białego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 l oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • suszona bazylia
  • sól

Przygotowanie

 
Ser z masłem wyrabiamy na gładką masę, mieszamy z miętą.

Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).

Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.

Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.
źródło: http://smaker.pl/przepis-lemkowskie-homilki,119355,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz