.
Składniki
- 1 kg tłustego sera białego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki suszonej mięty
- 1 l oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- sól
Przygotowanie
Ser z masłem wyrabiamy na gładką masę, mieszamy z miętą.
Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).
Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.
Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).
Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.
Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).
Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.
Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).
Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.
źródło: http://smaker.pl/przepis-lemkowskie-homilki,119355,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz