najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami.
Składniki
- Ciasto:
- kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej
- 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżki kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek
- Składniki na krem:
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru
- kostka masła olejek waniliowy
- Składniki na polewę:
- 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy
Przygotowanie
- Ciasto
Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.
Ciasto podzielić na dwie części.Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. - Polewa
Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu. - Krem
Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
źródło: http://smaker.pl/przepis-fale-dunaju-wedlug-siostry-anastazji,119169,ollka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz