wtorek, 22 listopada 2016

Fale Dunaju według siostry Anastazji

Desery
najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami.

Składniki

  • Ciasto:
  • kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej
  • 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek
  • Składniki na krem:
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru
  • kostka masła olejek waniliowy
  • Składniki na polewę:
  • 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy

Przygotowanie

 
  1. Ciasto
    Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.
    Ciasto podzielić na dwie części.Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut.
  2. Polewa
    Wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu.
  3. Krem
    Ugotować budyń waniliowy/śmietankowy według przepisu z cukrem. Masło ucierać w cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
źródło: http://smaker.pl/przepis-fale-dunaju-wedlug-siostry-anastazji,119169,ollka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz