piątek, 18 listopada 2016

Kotlety z ziemniaków

Dania główne

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 białko
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka tłuszczu
  • tarta bułka do panierowania
  • 150 g tłuszczu do smażenia
  • 2 łyżki mąki do posypywania

Przygotowanie

 
Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce.
Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem, uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron n rumiano.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kotlety-z-ziemniakow,119025,obserwator.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz