Składniki
- 500 gramów słodkiej papryki ( użyłam czerwonej, lecz można każdej innej)
- 1 - 2 ostre papryczki ( w wersji pikantnej)
- 300 gramów dojrzałych, mięsistych pomidorów lub poza sezonem 1 puszka krojonych w zalewie
- 1 średnia cebula, 300 gramów kiełbasy ( dałam wiejską, jeśli znajdziecie paprykową, będzie najbardziej odpowiednia)
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( gdy używamy tych z puszki)
- smalec - do smażenia sól, mielony czarny pieprz
- cukier (jeśli używamy koncentrat pomidorowy)
Przygotowanie
Papryki (słodką i ostrą) oczyszczamy dokładnie z błonek i gniazd nasiennych, słodką kroimy w cienkie paseczki, ostrą kroimy bardzo drobniutko ( pamiętajmy o założeniu gumowych rękawiczek).
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy drobno, przysmażamy w dużym rondlu ( optymalnie na smalcu, około 1,5 łyżki), następnie wrzucamy papryki, pomidory, dodajemy paprykę w proszku, dusimy wszystko razem około 10 minut.
Potem dodajemy ewentualnie koncentrat, zagotowujemy.
Kiełbasę kroimy na talarki, przysmażamy ( znów optymalnie na smalcu).
Dodajemy do warzyw, gotujemy wszystko razem około 5 minut, pamiętamy o częstym mieszaniu potrawy. Następnie doprawiamy do smaku i zajadamy.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy drobno, przysmażamy w dużym rondlu ( optymalnie na smalcu, około 1,5 łyżki), następnie wrzucamy papryki, pomidory, dodajemy paprykę w proszku, dusimy wszystko razem około 10 minut.
Potem dodajemy ewentualnie koncentrat, zagotowujemy.
Kiełbasę kroimy na talarki, przysmażamy ( znów optymalnie na smalcu).
Dodajemy do warzyw, gotujemy wszystko razem około 5 minut, pamiętamy o częstym mieszaniu potrawy. Następnie doprawiamy do smaku i zajadamy.
źródło: http://smaker.pl/przepis-wegierskie-leczo-lecso,118801,ewaaa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz