środa, 30 listopada 2016

Zupa pieczarkowo - porowa

Zupy

Składniki

  • mięso mielone - 0,5 kg
  • pieczarki w zalewie - 1 słoik (0,8 litra)
  • por - 1 szt.
  • serki topione śmietankowe - 2 szt. (po 100g)
  • olej - 4 łyżki
  • sól, pieprz biały

Przygotowanie

 
Do sporego garnka wlewamy olej i na jeszcze zimny wrzucamy mięso. Smażymy, aż ładnie się przyrumieni.
Pora kroimy w półplasterki, dodajemy do mięsa i smażymy aż zmięknie.
Teraz dodajemy pieczarki (wraz z zalewą). 
Jeżeli nie mamy pieczarek w słoiku, możemy wykorzystać świeże (ok. 0,7 kg): wcześniej należy je umyć, pokroić w plasterki i przesmażyć (do miękkości) na łyżce oleju.
Całość zalewamy 2 litrami gorącej wody, dodajemy topione serki i gotujemy na niewielkim ogniu, aż się rozpuszczą.
Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-zupa-pieczarkowo-porowa,119352,fram.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz