Składniki
- filet śledziowy solony 5 szt
- Jabłko 3 szt
- Przecier pomidorowy 3 łyżki
- Cebula biała 1 szt
- Ocet 2 szklanki
- przyprawa korzenna 1/2 łyżeczki
- Cukier do smaku
Przygotowanie
Wykonanie:
Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 2 łyżki przecieru i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku, zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego. Po czym odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać kwaśną śmietaną.
Jabłka i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać 2 łyżki przecieru i cukier do smaku. Całość dokładnie wymieszać, smarować wewnętrzną stronę polówek śledzi, spinać wykałaczkami . Gotowe śledzie ułożyć w słoiku, zalać marynatą wykonaną z octu, cukru i przypraw oraz wymieszaną z 1 łyżką przecieru pomidorowego. Po czym odłożyć do spiżarni na dwa dni. Następnie gotowe śledzie wyjąć ze słoika, polać kwaśną śmietaną.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sledz-z-jablkiem-do-sloika,119228,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz