Składniki
- Składniki na ciasto: (ok.55-60 szt)
- 250 g mąki orkiszowej (razowej)
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- ok. 1,5 szklanki wrzątku
- 1 łyżka oliwy lub masła
- Nadzienie:
- 1,5 brokuła
- Sól
- 200 g sera feta
- 2 ząbki czosnku (dla dzieci można pominąć)
- skórka z 1 cytryny
- pieprz
- 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania pierożków
Przygotowanie
Oba rodzaje mąki na ciasto przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajko, sól i mieszamy widelcem. Dolewamy powoli wrzątek, ciągle mieszając. Następnie dodajemy oliwę lub masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut i przykrywamy ściereczką - żeby odpoczęło.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na miękko. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Blenderem miksujemy warzywa - ale nie za drobno. Dodajemy pokruszony ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny - doprawiamy solą i pieprzem. Całość rozgniatamy widelcem do połączenia się składników.
Słonecznik prażymy na suchej teflonowej patelni do czasu, aż zacznie pachnieć. 4 łyżki dokładamy do farszu - resztę odstawiamy do posypania.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka i za każdym razem kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku - ok. 3 minuty od czasu jak wypłyną.
Pierożki podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane prażonym słonecznikiem.
Pierożki podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane prażonym słonecznikiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-z-brokulami-feta-i-prazonym-slonecznikiem,121754,fiolinea.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz