niedziela, 27 listopada 2016

Pierogi z brokułami, fetą i prażonym słonecznikiem


Składniki

  • Składniki na ciasto: (ok.55-60 szt)
  • 250 g mąki orkiszowej (razowej)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • ok. 1,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • Nadzienie:
  • 1,5 brokuła
  • Sól
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku (dla dzieci można pominąć)
  • skórka z 1 cytryny
  • pieprz
  • 4 łyżki prażonych ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania pierożków

Przygotowanie

 
Oba rodzaje mąki na ciasto przesiewamy do dużej miski, dodajemy jajko, sól i mieszamy widelcem. Dolewamy powoli wrzątek, ciągle mieszając. Następnie dodajemy oliwę lub masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut i przykrywamy ściereczką - żeby odpoczęło.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku na miękko. Odcedzamy przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Blenderem miksujemy warzywa - ale nie za drobno. Dodajemy pokruszony ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny - doprawiamy solą i pieprzem. Całość rozgniatamy widelcem do połączenia się składników.
Słonecznik prażymy na suchej teflonowej patelni do czasu, aż zacznie pachnieć. 4 łyżki dokładamy do farszu - resztę odstawiamy do posypania.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy kółka i za każdym razem kładziemy czubatą łyżeczkę farszu. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku - ok. 3 minuty od czasu jak wypłyną.

Pierożki podajemy skropione oliwą z oliwek i posypane prażonym słonecznikiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-z-brokulami-feta-i-prazonym-slonecznikiem,121754,fiolinea.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz