Składniki
- mąka 27 dag
- Masło 27 dag
- sól 1/2 łyżeczki
- ocet 1 łyżka
- woda 1/2 szklanki
- dżem 1/2 słioczka
- jabłka 60 dag małe
- Cukier 6 łyżek
- Cynamon 1 łyżeczka
- Cukier do posypki
- Jajo kurze 1 szt
Przygotowanie
Wykonanie:
Masło zagnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki.
Masło zagnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki.
W międzyczasie do pozostałej mąki , wlać wodę, ocet, posolić do smaku, zagnieść ciasto i również wstawić do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wyłożyć na stolnicę(obficie posypanej mąka), uformować czteroramienną gwiazdę, a na środek położyć ciasto maślane. Zawinąć rogi do środka i całość rozwałkować w prostokąt. Znowu złożyć w kopertę, rozwałkować ponownie, czynność tą powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra.
Pokroić na kwadraty, posmarować dżemem o dowolnym smaku. Na środku ciasta kłaść obrane, wydrążone jabłka , środki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i owinąć ciastem.
- Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (polecam cukier brązowy).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec na złoto przez pół godziny.
źródło: http://smaker.pl/przepis-jablka-w-ciescie-francuskim-wlasnej-roboty,119281,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz