poniedziałek, 28 listopada 2016

Jabłka w cieście francuskim własnej roboty.

Desery

Składniki


Przygotowanie

 
Wykonanie: 

Masło zagnieść z ½ szklanki mąki i wstawić na 20 minut do lodówki.
W międzyczasie do pozostałej mąki , wlać wodę, ocet, posolić do smaku, zagnieść ciasto i również wstawić do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wyłożyć na stolnicę(obficie posypanej mąka), uformować czteroramienną gwiazdę, a na środek położyć ciasto maślane. Zawinąć rogi do środka i całość rozwałkować w prostokąt. Znowu złożyć w kopertę, rozwałkować ponownie, czynność tą powtórzyć czterokrotnie. Ostatni raz ciasto rozwałkować na grubość 1 centymetra.
Pokroić na kwadraty, posmarować dżemem o dowolnym smaku. Na środku ciasta kłaść obrane, wydrążone jabłka , środki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i owinąć ciastem.
  1. Następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem (polecam cukier brązowy). 

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec na złoto przez pół godziny.

źródło: http://smaker.pl/przepis-jablka-w-ciescie-francuskim-wlasnej-roboty,119281,tradycyjna-kuchnia.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz