niedziela, 6 listopada 2016

Ziemniaki z pesto

Sałatki

Składniki

  • 15 młodych ziemniaków
  • średniej wielkości pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy extra virgin
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

 
Liście natki odrywamy z łodyżek, myjemy. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni, studzimy. Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze tak długo, żeby nie powstała z niego gładka masa, chodzi o to żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Doprawiamy według własnych upodobań solą i świeżo mielonym pieprzem. Z ilością oliwy też może być różnie, pesto nie może być ani za gęste ani za wodniste. Na początek możecie dać 4 łyżki, potem ewentualnie dodać jeszcze jedną. Pesto można także zmiażdżyć w moździerzu, jeżeli nie posiadacie blendera.
Ziemniaki dokładnie myjemy, większe kroimy na pół. Możecie je obrać lub nie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i mieszamy z pesto. Można je jeszcze dodatkowo doprawić solą. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ziemniaki-z-pesto,118826,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz