Składniki
- 15 młodych ziemniaków
- średniej wielkości pęczek natki pietruszki
- 4-5 łyżek oliwy extra virgin
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- garść startego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Liście natki odrywamy z łodyżek, myjemy. Pestki dyni prażymy chwilę na suchej patelni, studzimy. Wszystkie składniki pesto miksujemy w blenderze tak długo, żeby nie powstała z niego gładka masa, chodzi o to żeby były wyczuwalne w konsystencji poszczególne części pesto. Doprawiamy według własnych upodobań solą i świeżo mielonym pieprzem. Z ilością oliwy też może być różnie, pesto nie może być ani za gęste ani za wodniste. Na początek możecie dać 4 łyżki, potem ewentualnie dodać jeszcze jedną. Pesto można także zmiażdżyć w moździerzu, jeżeli nie posiadacie blendera.
Ziemniaki dokładnie myjemy, większe kroimy na pół. Możecie je obrać lub nie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i mieszamy z pesto. Można je jeszcze dodatkowo doprawić solą. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
Ziemniaki dokładnie myjemy, większe kroimy na pół. Możecie je obrać lub nie. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i mieszamy z pesto. Można je jeszcze dodatkowo doprawić solą. Wkładamy do lodówki na parę godzin.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ziemniaki-z-pesto,118826,kardamonovy.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz