Składniki
- Biszkopt makowy
- 5 jajek
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 – 2/3 szklanki maku
- 2 łyżki oleju
- Krem budyniowy
- 2 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 200 g masła miękkiego
- Wiśniowa galaretka:
- słoik drylowanych wiśni (w przepisie są 2, ale nie wyobrażam sobie zmieszczenia ich na tym cieście)
- 2 galaretki wiśniowe (w upalne dni można dodać łyżkę żelatyny extra)
- woda (tak aby razem z sokiem było jej 3 szklanki tzn 750 ml)
- Polewa:
- 120 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- + kilka kostek białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Do miski przesiewamy maki i mieszamy z makiem. Dodajemy do masy jajecznej mieszając, na końcu wlewamy olej. Pieczemy w foremce 25 na 35 cm wyłożonej papierem w temp 180 stopni przez mniej więcej 30 min. Studzimy i dzielimy na dwa blaty.
Gotujemy budyń z dodatkiem mąki i dokładnie studzimy. Masło ubijamy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Kremem smarujemy blat ciasta makowego. 2 – 3 łyżki zostawiamy do posmarowania drugiego blatu (pod polewę).
Wodę i sok z wiśni podgrzewamy i rozpuszczamy w niej galaretki. Dodajemy wiśnie – całość studzimy i gdy galaretka zacznie nam tężeć wykładamy na krem. Przykrywamy ciastem makowym.
Masło i śmietankę rozpuszczamy, dodajemy cukier, gdy ten się rozpuści wsypujemy kakao i zostawiamy jeszcze minutę lub dwie od zagotowania na ogniu. Zdejmujemy gdy z polewy znikną grudki. Polewę studzimy, gdy zacznie gęstnieć polewamy nią ciasto. Na każdym planowanym kawałki umieszczamy czekoladę białą „obraną” obieraczką do warzyw. Przed podaniem ciasto trzymamy w lodówce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-wisniowa-fantazja,118804,dziablicawkuchni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz