Składniki
- 1 kg karkówki 50 ml oleju 0,5 litra jasnego piwa 1 papryczka chili
- 1 ząbek czosnku 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Jeżeli karkówka jest przerośnięta tłuszczem, można go poodkrajać. Papryczkę chilli drobno kroimy, czosnek również.
Przygotowujemy marynatę: Mieszamy ze sobą: piwo, olej, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę z czosnkiem.
Do marynaty wkładamy mięso i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Karkówkę smażymy na rozgrzanym grillu ok 7 minut z każdej strony, smarując marynatą.
Przygotowujemy marynatę: Mieszamy ze sobą: piwo, olej, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz, pokrojoną papryczkę z czosnkiem.
Do marynaty wkładamy mięso i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Karkówkę smażymy na rozgrzanym grillu ok 7 minut z każdej strony, smarując marynatą.
źródło: http://smaker.pl/przepis-grillowana-karkowka-w-piwie-lekko-osta,119086,ekspansja-smaku.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz