.
Składniki
- 1 litr mleka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Mleko gotujemy, następnie studzimy do temp. 40°C. Jogurt naturalny wlewamy do mleka i dokładnie mieszamy.
*Przykrywamy pokrywką, i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 7 godzin. Po tym czasie wkładamy do lodówki. Najlepiej na całą noc i po tym czasie jogurt gotowy jest do spożycia.
* Aby przyspieszyć proces “dojrzewania” jogurtu, można wstawić go do nagrzanego piekarnika na około 5 godzin. Według mnie wtedy jest nawet bardziej kwaśny
Odkładając około 4 łyżki jogurtu domowego, można zrobić kolejną porcje, w ten sam sposób.
Jogurt przechowujemy w lodówce.
Odkładając około 4 łyżki jogurtu domowego, można zrobić kolejną porcje, w ten sam sposób.
Jogurt przechowujemy w lodówce.
źródło: http://smaker.pl/przepis-domowy-jogurt-naturalny,119259,ollka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz