Składniki
- 75 g roztopionego masła
- łyżeczka cukru waniliowego
- 00 ml espresso lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 100 ml wrzątku
- 325 g mąki pszennej
- 75 g gorzkiego kakao do wypieków
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 150 ml maślanki naturalnej
- 1 duże jajko
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 g miękkiego masła
- 300 g cukru pudru
- 150 g gorzkiego kakao do wypieków
Przygotowanie
Babeczki:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę do muffin i papilotki.
Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia. W espresso
lub kawie rozpuszczalnej rozpuścić cukier waniliowy.
Zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać roztrzepane jajko i maślankę, wymieszać. Na koniec wmieszać ostudzone masło i kawę z cukrem. Dobrze połączoną masę przełożyć do papilotek i piec przez 15-20 minut ( sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę do muffin i papilotki.
Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia. W espresso
lub kawie rozpuszczalnej rozpuścić cukier waniliowy.
Zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać roztrzepane jajko i maślankę, wymieszać. Na koniec wmieszać ostudzone masło i kawę z cukrem. Dobrze połączoną masę przełożyć do papilotek i piec przez 15-20 minut ( sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe).
Krem maślany:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło ubijać mikserem, aż będzie białe, gładkie i puszyste. Do masła dodać cukier puder i miksować do połączenia składników. Następnie przesiać przez sitko kakao i znowu zmiksować. Na koniec wmieszać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Kremem za pomocą szprycy, dekorować ostudzone
muffiny. Można ściąć ich czubki jeżeli zależy nam na idealnym
wyglądzie po przekrojeniu :)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło ubijać mikserem, aż będzie białe, gładkie i puszyste. Do masła dodać cukier puder i miksować do połączenia składników. Następnie przesiać przez sitko kakao i znowu zmiksować. Na koniec wmieszać roztopioną i ostudzoną czekoladę.
Kremem za pomocą szprycy, dekorować ostudzone
muffiny. Można ściąć ich czubki jeżeli zależy nam na idealnym
wyglądzie po przekrojeniu :)
źródło: http://smaker.pl/przepis-czekoladowe-babeczki,119123,tylife.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz