Składniki
- 750 g ziemniaków
- 2 łyżki tartej bułki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 białko
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tłuszczu
- tarta bułka do panierowania
- 150 g tłuszczu do smażenia
- 2 łyżki mąki do posypywania
Przygotowanie
Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce.
Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem, uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Wyłożyłem je na deskę grubo posypana mąką, dodałem tartą bułkę, surowe jajko, białko i jajko ugotowane na twardo drobno posiekane, posiekaną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Masę dokładnie wyrobiłem, uformowałem gruby wałek, który pokroiłem w grube plastry. Z nich uformowałem kotlety. Obsypałem je tartą bułką i smażyłem na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kotlety-z-ziemniakow,119025,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz