Składniki
- 100 g ryżu basmati
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka masła
- + dżem agrestowy (lub inny ulubiony)
Przygotowanie
Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń. Pozostałą część mleka zagotowujemy, dodajemy ksylitol, masło oraz wymieszany w szklance budyń i ponownie zagotowujemy. Do gotowego budyniu dodajemy ryż, mieszamy, przelewamy do miseczek i schładzamy w lodówce.
Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami.
Schłodzony deser podajemy z ulubionym dżemem (u mnie agrestowy) lub ze świeżymi owocami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-szybki-deser-budyniowo-ryzowy,119173,futka.htmlA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz