Składniki
- 200 g wołowego mięsa mielonego
- Kolorowa papryka (u mnie po połówce zielonej, czerwonej, żółtej)
- Mała łodyżka selera naciowego
- Niepełna szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- Ok.125 ml sosu pomidorowego
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Sól, pieprz
- Oliwa do smażenia
Przygotowanie
Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Na rozgrzanej oliwie lekko przesmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję mielone mięso, doprawiam słodką papryką, solą i pieprzem, i podsmażam mieszając tak długo, aż mięso straci kolor surowizny.
Wlewam wino i duszę na zwiększonej mocy palnika, bez przykrycia aż wino w całości odparuje.
Teraz dokładam pokrojona w drobną kostkę paprykę, pokrojone na połówki oliwki i posiekany seler naciowy, wlewam sos pomidorowy i duszę aż papryka zmięknie.
Wlewam wino i duszę na zwiększonej mocy palnika, bez przykrycia aż wino w całości odparuje.
Teraz dokładam pokrojona w drobną kostkę paprykę, pokrojone na połówki oliwki i posiekany seler naciowy, wlewam sos pomidorowy i duszę aż papryka zmięknie.
Na końcu doprawiam ziołami, jak trzeba jeszcze solą i pieprzem i jeszcze chwilę duszę aż nadzienie będzie odpowiednio gęste.
Farszem smaruję naleśniki i zawijam w rulon.
Farszem smaruję naleśniki i zawijam w rulon.
Naleśniki podaję polane sosem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, granulowanym czosnkiem solą i pieprzem, i posypuję pokruszonym zielonym serem pleśniowym.
źródło http://smaker.pl/przepis-nalesniki-z-farszem-wloskim,118696,orionka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz