wtorek, 1 listopada 2016

Naleśniki z farszem włoskim.

Dania główne

Składniki

  • 200 g wołowego mięsa mielonego
  • Kolorowa papryka (u mnie po połówce zielonej, czerwonej, żółtej)
  • Mała łodyżka selera naciowego
  • Niepełna szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • Ok.125 ml sosu pomidorowego
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • Łyżeczka ziół prowansalskich
  • Sól, pieprz
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

 
Cebulę kroję w kostkę, czosnek drobno siekam. Na rozgrzanej oliwie lekko przesmażam cebulę z czosnkiem. Dodaję mielone mięso, doprawiam słodką papryką, solą i pieprzem, i podsmażam mieszając tak długo, aż mięso straci kolor surowizny.
Wlewam wino i duszę na zwiększonej mocy palnika, bez przykrycia aż wino w całości odparuje. 
Teraz dokładam pokrojona w drobną kostkę paprykę, pokrojone na połówki oliwki i posiekany seler naciowy, wlewam sos pomidorowy i duszę aż papryka zmięknie.
Na końcu doprawiam ziołami, jak trzeba jeszcze solą i pieprzem i jeszcze chwilę duszę aż nadzienie będzie odpowiednio gęste.
Farszem smaruję naleśniki i zawijam w rulon.
Naleśniki podaję polane sosem pomidorowym doprawionym świeżą bazylią, granulowanym czosnkiem solą i pieprzem, i posypuję pokruszonym zielonym serem pleśniowym.
źródło http://smaker.pl/przepis-nalesniki-z-farszem-wloskim,118696,orionka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz