Składniki
- Masło 20 dag
- Cukier 11/2 szklanki
- Jajo kurze 3 szt
- Maślanka 1/2 szklanki
- mąka 11/3 szklanki
- Banan poduszone 11/3 szklanki
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona 3/4 łyżeczki
- Sól 3/4 łyżeczki
- Orzechy włoskie 1/2 szklanki zmielone
- tłuszcz do formy
- Bułka tarta do formy
Przygotowanie
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszysto. Następnie utrzeć z jajkami, wlać maślankę i dodać rozgniecione banany. Dokładnie wymieszać . Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Ponownie utrzeć na jednolitą masę. Dodać zmielone orzechy, lekko wymieszać
.
Przelać do przygotowanej tortownicy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około 40 minut. Upieczenie placka najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Placek wyjąć z piekarnika i po 10 minutach zdjąć obręcze tortownicy.
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-bananowo-orzechowe,118687,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz