środa, 12 października 2016

Calzone po bieszczadzku czyli pierogi ala kebab

Dania główne

Składniki

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej 10 dkg drożdży 1/3 kostki masła 2 żółtka 1 jajko 1/2 l ciepłego mleka 1 łyżeczka soli
  • 1 por - pokroić w cienkie plasterki i usmażyć 2 cebule - pokroić w kosteczkę i usmażyć 2-3 papryki - pokroić w kostkę i usmażyć
  • SOS:
  • 1/2 szklanka śmietany, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

Przygotowanie

 
CIASTO:

1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
1/3 kostki masła
2 żółtka
1 jajko
1/2 l ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano

FARSZ:

1 por - pokroić w cienkie plasterki i usmażyć
2 cebule - pokroić w kosteczkę i usmażyć
2-3 papryki - pokroić w kostkę i usmażyć( jeśli ktoś nie przepada, można nie dodawać)
80 dkg pieczarek - pokroić w plasterki i usmażyć
1 kg piersi z kurczaka - pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros i usmażyć
25 -30 dag żółtego sera - zetrzeć na grubych oczkach
8 wszystkie składniki smażyć osobno, następnie połączyć, dodać łyżkę oregano (ważne, bo nadaje odpowiedniego smaku) i wsypać starty ser. Wymieszać i odczekać aż wystygnie.

CIASTO WYKONANIE:

Z drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, łyżeczki cukru i mąki (dodać tyle, żeby powstała papka) zarobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu połączyć z resztą składników, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać koła o średnicy ok 8-10 cm (mają być sporej wielkości) .Następnie nakładać farsz i lepić jak pierogi (brzegi dość mocno ściskać, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły i farsz nie wypłynął).Posmarować żółtkiem i piec 15-20 min w 180*

SOS:

1/2 szklanka śmietany, 4 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (czosnek można pominąć, jeśli ktoś nie lubi). Wszystko razem połączyć. Podawać z pierożkami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-calzone-po-bieszczadzku-czyli-pierogi-ala-kebab,118330,alexandra89.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz