Składniki
- 0,5 kg ziemniaków 45 dkg półtłustego twarogu 1 jajko 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego
- a ponadto 1 małe opakowanie śmietanki 30% lub 18% 2-3 łyżki drobnego cukru cynamon
Przygotowanie
Jak zrobić kluski leniwe
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Wyciągamy stolnicę, wsypujemy mąki, mieszamy je z oboma cukrami. Dodajemy ziemniaki, ser i ugniatamy ciasto, posypując stolnice mąką - jeżeli ziemniaki są młode należy dodać więcej mąki pszennej, ważne aby ciasto nie było za rzadkie, ponieważ rozciapie się podczas gotowania.
Z ciasta robimy wałki grubości ok 2 cm. i kroimy w rąby lub kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, wyjmujemy na durszlak a następnie przekładamy na talerz.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Wyciągamy stolnicę, wsypujemy mąki, mieszamy je z oboma cukrami. Dodajemy ziemniaki, ser i ugniatamy ciasto, posypując stolnice mąką - jeżeli ziemniaki są młode należy dodać więcej mąki pszennej, ważne aby ciasto nie było za rzadkie, ponieważ rozciapie się podczas gotowania.
Z ciasta robimy wałki grubości ok 2 cm. i kroimy w rąby lub kwadraty. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 1 minuty, wyjmujemy na durszlak a następnie przekładamy na talerz.
Przygotowujemy śmietanę
W Wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem przez 2 minuty. Polewamy gotowe pierogi leniwe i posypujemy cynamonem.
W Wysokim naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem przez 2 minuty. Polewamy gotowe pierogi leniwe i posypujemy cynamonem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pierogi-leniwe-z-ziemniakami-na-slodko,118632,ekspansja-smaku.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz