Składniki
- 3 młode marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 szalotki
- 100 g ryżu
- 1/2 łyżki masła klarowanego
- 1 pęczek koperku
- 50 ml mleka 1,5%
- sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.
Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zabielamy mlekiem.
Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zabielamy mlekiem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-lekka-zupa-koperkowa,118134,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz