wtorek, 4 października 2016

Lekka zupa koperkowa

Zupy

Składniki

  • 3 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 szalotki
  • 100 g ryżu
  • 1/2 łyżki masła klarowanego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml mleka 1,5%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn.

Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.

Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Zabielamy mlekiem.
źródło:  http://smaker.pl/przepis-lekka-zupa-koperkowa,118134,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz