Składniki
- mąka 20 dag
- Margaryna 12 dag
- Drożdże 3 dag
- Mleko 4 1/2 łyżki
- jajko do smarowania
- sól do smaku
- Kminek 2 dag
- papier do pieczenia
Przygotowanie
Wykonanie:Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku.
Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto.
Następnie ciasto rozwałkować o grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką krążki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Poczekać do wyrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem z solą. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni 15- 20 minut
źródło: http://smaker.pl/przepis-drozdzowki-kminkowe-do-barszczu,118535,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz