Składniki
- Schab bez kości 50 dag
- Mąka pszenna 5-6 łyżek
- Bułka tarta 5-6 łyżek
- Jajko 1-2 szt.
- Zioła prowansalskie 3-4 łyźeczki
- Sól
- Pieprz
- Pieprz ziołowy
- Olej rzepakowy 3-4 łyżki
Przygotowanie
Schab umyć i osuszyć. Pokroić na plastry, doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Mięso porozbijać tłuczkiem. (tym razem wyręczył mnie mąż :))
Rozbite schabowe obtoczyć najpierw w mącę, następnie w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w bułce tartej wymieszanej z ziołami prowansalskimi.
Mięso smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Na początku na dużym ogniu, a gdy już panierka się zarumieni można zmniejszyć ogień, smażymy do miękkości. Gotowe schabowe przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-schabowy-w-ziolach-prowansalskich,118169,pelen-brzuszek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz