czwartek, 20 października 2016

Roladki drobiowe z mozzarellą

Dania główne


Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • Kulka mozzarelli
  • 10 ciemnym oliwek bez pestek
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 gałązki bazylii
  • Pół szklanki białego wytrawnego wina
  • Ok.80 ml śmietanki 30%
  • Pieprz, sól
  • Oliwa do smażenia

Przygotowanie

 
Piersi z kurczaka po umyciu i ususzeniu rozbijam na cienkie płaty. Aby mięsa nie porozrywać najlepiej robić to przez folię spożywczą. Płaty z każdej strony doprawiam solą i pieprzem.
Mozzarellę kroję w grubszą kostkę, pomidory na mniejsze kawałki a z gałązek bazylii odrywam listki. Ser, oliwki, suszone pomidory, bazylię miksuję blenderem na jednolitą pastę. Można doprawić pieprzem. Nie trzeba solić bo składniki są już wystarczająco słone. 
Na mięsie smaruję pastę i zawijam w roladki. Roladki wiążę białą bawełnianą nicią. Trochę pasty zostawiam do sosu (wystarczy łyżka lub dwie).
Roladki obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Po obsmażeniu zbieram pozostałą oliwę z patelni żeby sos nie był zbyt tłusty. Usmażone roladki zalewam wodą do ok 1/3 wysokości i duszę pod przykryciem obracając od czasu do czasu ok 15 minut. Po tym czasie dolewam wino i duszę bez przykrycia aż płyn zredukuje się do pożądanej ilości sosu. Teraz wyjmuję roladki, z których ściągam nici. Do pozostałego na patelni płynu dodaję śmietankę oraz pozostałą pastę i dokładnie mieszam aż składniki połączą się razem. Sos gotuję ok.2-3 minut aż zgęstnieje. 
Roladki podaję polane sosem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-roladki-drobiowe-z-mozzarella,118540,orionka.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz