wtorek, 11 października 2016

Kurczak po meksykańsku

Dania główne
,

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka chili w proszku (lub więcej)
  • pół kostki masła
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 szklanka wody
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

 
Kurczaka solimy, obtaczamy w mące wymieszanej z chili i smażymy na oleju na złoty kolor. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i liść laurowy, smażymy. Po około 3 minutach dolewamy do cebuli ocet, wodę, dodajemy ketchup, powidła, doprawiamy solą i gotujemy około 2 minuty. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia ściągamy folię i podpiekamy całość dodatkowo jakieś 20 minut.
źródło: http://smaker.pl/przepis-kurczak-po-meksykansku,118301,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz