Składniki
- Ziemniaki 1 kg
- mąka 20 dag
- Mleko 1/2 szklanki
- Jabłko 1/2 kg
- Masło 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana 1 łyżka
- Jajo kurze 3 szt
- sól do smaku
- Cukier wanilinowy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i zmielić. Dodać obie mąki, jajka, masło, mleko i sól do smaku. Masę dokładnie utrzeć. Jabłka obrać, bardzo drobno poszatkować i wymieszać z masą ziemniaczaną. Kłaść łyżką placki na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoto i podawać posypane cukrem waniliowym.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placki-ziemniaczane-z-jablkami,118530,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz