Składniki
- 2 ziemniaki
- 2 małe cukinie
- 2 marchewki
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 jajka
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie pozbawiamy twardych końców i również ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, posypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie odciskamy. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.
Do odciśniętych z nadmiaru wody ziemniaków i cukinii dodajemy strate na drobnych oczkach marchewki, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, sól, śmietanę oraz dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
* Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.
* Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.
Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor.
* Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy je z nadmiaru tłuszczu.
* Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placuszki-wielowarzywne,118186,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz