Składniki
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szczypta soli
- około 1 i 1/2 kg jabłek
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- Polewa czekoladowa 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% łyżka masła
Przygotowanie
Obrać jabłka,usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
Ubić jajka z cukrami na gładką, jasną masę.
Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie olej i suche składniki. Ciasto powinno być bardzo gęste.
Dodać kawałki jabłek i orzechy. Wymieszać, tak żeby ciasto oblepiło owoce.
Ubić jajka z cukrami na gładką, jasną masę.
Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie olej i suche składniki. Ciasto powinno być bardzo gęste.
Dodać kawałki jabłek i orzechy. Wymieszać, tak żeby ciasto oblepiło owoce.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Standardową blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Piec około 45-50 min, aż do " suchego patyczka"
W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanke i czekoladę, podgrzewaj cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową
Piec około 45-50 min, aż do " suchego patyczka"
W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanke i czekoladę, podgrzewaj cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową
źródło: http://smaker.pl/przepis-ciasto-z-jablkami-salceson,120987,rusty-fork.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz