Składniki
- mąka pszenna 1/2 kg
- Drożdże 2 dag
- ziemniaki ugotowane 30 dag
- Mleko 200ml
- sól 1 łyzeczka
- ole do smażenia
- Ser żółty 20 dag (ostrego)
- śmietana gęsta 200 ml
Przygotowanie
Wykonanie:
W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić dokładnie ręką( ma być elastyczne) i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta zrobić 10 kulek i na dłoni uformować placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżką kwaśną śmietanę. Polecam również na słodko z konfiturą i bitą śmietaną.
źródło: http://smaker.pl/przepis-langos-placki-wegierskie,118567,tradycyjna-kuchnia.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz