wtorek, 18 października 2016

Rolady śląskie z farszem z indyka

Dania główne

Składniki

  • mięso wołowe 6-8 plastrów
  • mięso z piersi z indyka (może być wieprzowe) 30 dag
  • ogórki kiszone 5 sztuk
  • boczek wędzony 1/2 kg
  • kiełbasa śląska 2 szt
  • cebula 2 szt
  • musztarda 3 łyżki
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 3 szt.
  • 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki jogurtu gęstego ( ew. śmietany) do zabielenia sosu

 
Mięso wołowe - plastry rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć pieprzem i posmarować musztardą. NIE SOLIĆ.
Mięso z indyka, kiełbasę, cebulę i ogórki zmielić w maszynce.
Farsz nakładać na rozbite plastry wołowiny i wiązać sznurkiem.
Rolady obsmażyć na patelni, przełożyć do większego garnka, podlać wodą i dusić do miękkości. Po ugotowaniu posolić do smaku, zagęścić sos mąką i zabielić dobrym gęstym jogurtem. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą - przepisy na mojej stronie
źródło: http://smaker.pl/przepis-rolady-slaskie-z-farszem-z-indyka,118532,joasia100.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz