Składniki
- mięso wołowe 6-8 plastrów
- mięso z piersi z indyka (może być wieprzowe) 30 dag
- ogórki kiszone 5 sztuk
- boczek wędzony 1/2 kg
- kiełbasa śląska 2 szt
- cebula 2 szt
- musztarda 3 łyżki
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- liść laurowy 2 szt
- ziele angielskie 3 szt.
- 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
- 2 łyżki jogurtu gęstego ( ew. śmietany) do zabielenia sosu
Mięso wołowe - plastry rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć pieprzem i posmarować musztardą. NIE SOLIĆ.
Mięso z indyka, kiełbasę, cebulę i ogórki zmielić w maszynce.
Farsz nakładać na rozbite plastry wołowiny i wiązać sznurkiem.
Rolady obsmażyć na patelni, przełożyć do większego garnka, podlać wodą i dusić do miękkości. Po ugotowaniu posolić do smaku, zagęścić sos mąką i zabielić dobrym gęstym jogurtem. Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą - przepisy na mojej stronie
źródło: http://smaker.pl/przepis-rolady-slaskie-z-farszem-z-indyka,118532,joasia100.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz