Składniki
- 400 g filetów ze śledzia (matjas)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 małe ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- 3 łyżki octu
- 500 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Filety wymoczyłem w zimnej wodzie.
W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).
W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).
W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.
Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.
Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.
Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.
Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.
Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.
źródło: http://smaker.pl/przepis-sledzie-w-smietanie,118142,obserwator.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz