wtorek, 4 października 2016

Leniwe z pesto

Dania główne

Składniki

  • 200 g białego sera półtłustego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko szczypta soli
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • garść startego sera Bursztyn (może być parmezan)
  • pieprz
  • 2 łyżki pesto z rukoli

Przygotowanie

Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei, podsypujemy mąką. Z ciasta formujemy wałek, z którego wycinamy 2 cm kluski. Leniwe wrzucamy do osolonej, gotującej wody i gotujemy około minutę od wypłynięcia. Odcedzamy i mieszamy z pesto, z pokrojonymi pomidorami, posypujemy Bursztynem. Leniwe można jeszcze potraktować świeżo zmielonym pieprzem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-leniwe-z-pesto,118136,kardamonovy.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz