Składniki
- Pstrąg świeży 2 szt.
- Masło 4-5 łyżek
- Koperek 1 pęczek
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Czosnek 5-6 ząbki
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Pieprz
- Cytryna
Przygotowanie
Rybę moczyć przez kilka godzin. Jeśli potrafimy można wyfiletować pstrąga, albo piec w całości.
Koperek i natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Masło wymieszać z częścią koperku i natki pietruszki oraz przeciśniętym czosnkiem.
Pstrąga posolić (ryba lubi dużo soli), doprawić pieprzem i pieprzem ziołowym, polać sokiem z cytryny, posypać koperkiem, natką pietruszki i nafaszerować masełkiem. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 min.
Podawać z warzywami z patelni.
źródło: http://smaker.pl/przepis-pieczony-pstrag-z-czosnkiem-i-swiezymi-ziolami,118326,pelen-brzuszek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz