Składniki
- CIASTO
- 300 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g ciemnego kakao
- 1 szczypta soli
- LEKKA PIANKA WANILIOWA
- 6 białek
- 180 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 120 g budyniu waniliowego (w proszku)
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1/2 limonki
- DODATKI
- 500 g jagód
- cukier puder
Przygotowanie
CIASTO
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*.
* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo
Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy jeszcze szczyptę soli*.
* Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo
Następnie dzielimy ciasto na dwie części w proporcji 3/4 : 1/4. Do większej z części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasto rolujemy w wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Mniejszą część ciasta zagniatamy, również formujemy w wałek, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 30 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach zamarznięte ciasto kakaowe (równomiernie na dno blaszki). Starte ciasto delikatnie przyklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 18 minut, a następnie studzimy.
LEKKA PIANKA WANILIOWA
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy połowę cukru (90 g) i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy sok z limonki. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy drugą połowę cukru wymieszanego z budyniem oraz cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodajemy roztopione oraz ostudzone masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.
Lekką piankę wykładamy na podpieczony spód, a następnie układamy na niej umyte jagody, na które ścieramy drugą część ciasta (bez kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy przez około 50 minut.
Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli chcemy możemy zastąpić jagody borówkami, tak jak jest to w oryginalnej wersji. Polecam jednak wersję jagodową, ponieważ sok z tych owoców świetnie łączy się z lekką pianką, sprawiając, że ta staje się w całości jagodowa.
źródło: http://smaker.pl/przepis-placek-jagodowy,118617,futka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz