Składniki
- Kości wieprzowe ok. 50 dag
- Ogórki kiszone 7-8 szt.
- Marchew 5-6 szt.
- Pietruszka 3-4 szt.
- Seler 1 szt.
- Ziemniaki 4 szt.
- Por 1 szt
- Ziele angielskie 8-9 szt.
- Liść laurowy 5-7 szt.
- Śmietana 2-3 łyżki
- Mąka pszenna 2 łyżki
- Sól
- Pieprz
- Masło 2 łyżki
- Koperek 1 pęczek
Przygotowanie
Kości wieprzowe umyć. Gotować do miękkości w wodzie (ok. 3 litry) z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego.
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Ugotowane kości wyjmujemy z wywaru, odcedzić również ziele angielskie i liście laurowe. Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy warzywa i gotujemy do ich miękkości.
W między czasie zetrzeć kiszone ogórki na grubych oczkach.
Ogórki podsmażyć na masełku.
Pod koniec gotowania warzyw dodać por pokrojony w talarki i podsmażone ogórki. Całość gotować jeszcze chwilę.
Koperek umyć i drobno posiekać.
W misce wymieszać mąkę ze śmietaną hartując kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Zahartowaną śmietanę z mąką wlać do zupy energicznie mieszając. Dodać posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby można dolać wody. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Do zupy dodać obrane mięso z kości.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Podawać ze świeżym pieczywem.
źródło: http://smaker.pl/przepis-domowa-ogorkowa,118119,pelen-brzuszek.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz