Składniki
- 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka)
- 3 l bulionu warzywnego
- 4 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- 500 ml piwa jasnego
- 100 ml syropu klonowego
- 100 ml miodu płynnego
- 3 łyżki przyprawy do mięs
- 2 łyżki szałwii
Przygotowanie
Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru.
Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.
źródło: http://smaker.pl/przepis-golonka-pieczona-w-piwie,118601,gregorhspeed.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz