wtorek, 25 października 2016

Golonka pieczona w piwie

Dania główne

Składniki

  • 4 golonki wp przednie (ok 600 g sztuka)
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 4 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 500 ml piwa jasnego
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 ml miodu płynnego
  • 3 łyżki przyprawy do mięs
  • 2 łyżki szałwii

Przygotowanie

 
Golonki myjemy, gotujemy w bulionie warzywnym (na małym ogniu) przez 90 min z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego (długość gotowania zależy od wielkości golonek- u nas 600 g od sztuki). Następnie wyjmujemy z wywaru.

Syrop, miód, piwo, przyprawę i szałwię mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia przekładamy golonki, zalewamy piwem z przyprawami i miodem. Zapiekamy 120 min w temperaturze 190°C, co 10 min polewając piwem z naczynia. Podajemy od razu po przygotowaniu.
źródło: http://smaker.pl/przepis-golonka-pieczona-w-piwie,118601,gregorhspeed.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz