środa, 12 października 2016

Leniwe pierogi

Składniki

  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 4 jajka
  • Sól
  • cukier wanilinowy (opcjonalnie)

Przygotowanie

 
Twaróg przekładamy do miski i wstępnie rozdrabniamy.
Dodajemy jajka, kaszę, szczyptę soli i ewentualnie cukier wanilinowy.
Ucieramy wszystko na gładką, jednolitą masę. Jeśli ciasto za mocno się klei można dodać trochę kaszy, a jeśli jest zbyt suche i się rozpada, można dodać białko z kolejnego jajka.
Z powstałej masy formujemy niezbyt gruby walec i lekko go spłaszczamy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki.
Tak przygotowane "pierogi" etapami wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy jakąś minutę od wypłynięcia. 

Moim ulubionym dodatkiem jest roztopione masło ze zrumienioną bułką tartą i cukier, a czasami polewa tylko jogurtem owocowym. Sposobów podania jest wiele i wszystko zależy od naszej wyobraźni.
źródło: http://smaker.pl/przepis-leniwe-pierogi,118316,newsweek.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz