Składniki
- Kapusta biała 2 główki
- Ryż 0,5 kg
- Kasza 0,5 kg
- Łopatka wieprzowa 1 kg
- Sól, pieprz, vegeta
- Bulion mięsno - jarzynowy 0,5 litra
Przygotowanie
Ze środka kapusty wyciąć głąb, następnie włożyć do dużego garnka z osoloną wodą i zagotować.
Oddzielać sparzone liście i wyciągać z wody stopniowo.
Delikatnie odciąć z każdego liścia zgrubienia.
Oddzielać sparzone liście i wyciągać z wody stopniowo.
Delikatnie odciąć z każdego liścia zgrubienia.
Mięso zmielić i włożyć do miski.
Ryż i kaszę ugotować, odsączyć i wystudzić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Ryż i kaszę ugotować, odsączyć i wystudzić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Na liść kapusty nakładać porcję farszu i zawijać (najpierw złożyć boki do środka, a następnie zwinąć do końca liścia) podobnie jak krokiety.
Dno dużego garnka wyłożyć liśćmi kapusty i układać ciasno jeden przy drugim zawinięte gołąbki. Na wierzch przykryć liśćmi kapusty.
Zalać gołąbki bulionem i przykryć pokrywką.
Zalać gołąbki bulionem i przykryć pokrywką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 1,5 - 2 godzin.
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
źródło: http://smaker.pl/przepis-golabki,118035,balbinka568.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz